metropol » Gold Award

Tag: Gold Award

Highly accoladed: Red and Black Construction


Red and Black Construction Ltd needs no introduction to those who recognise quality builds and award-winning craftsmanship in Canterbury. Talking of awards, the company has recently been awarded the highest honours at the 2019 Registered Master Builders Awards for their work on what judges have described as “a haven for the family”.

 

 

This haven has been awarded the RMB Gold Award within the $700,000 to $1 million mark in Canterbury. Basically, praise does not come much higher than that. Obviously to be honoured with an award like this, one has to be the best at what they do; such is the case with Red and Black Construction which, as the name suggests, knows the building industry better than almost anyone in Canterbury.

 

 

Combining the latest building techniques, both indoor and outdoor, Red and Black Construction’s award-winning home has to be seen to be believed. With four bedrooms, two bathrooms and separate living areas, there is more than enough room for this busy household. Outdoor living has also been maximised with decks on either side. The house’s foundations were also set slightly higher than normal to give a floating effect.

For more information on this stellar home or what Red and Black Construction can do for you, visit www.redandblack.web3.nenton.co.nz.

 

 


 

Where old meets new: TMT Construction


The intricate renovation of a beautiful 1900’s villa by TMT Construction won a Gold Award and was the overall category winner for Renovations up to $500,000 at the recent 2019 Canterbury Master Builders House of the Year awards. Located in Strowan, the extension is so seamless it’s impossible to tell where old meets new.

 

 

The house was also named in the Master Builder Top 100 houses for 2019 and in November, TMT Construction will be competing in the National Awards against the other winners from across New Zealand. Owner and builder Tim Moriarty say the accolades reflect his team’s exceptional dedication and commitment. “It’s incredibly satisfying to see all our hard work has well and truly paid off – our clients are really happy with their home and we are really proud of the end result.”

Tim’s talent for problem solving and love of working with older-style homes was showcased during the project, with the homeowner’s brief for an additional bedroom and living room extension to accommodate their growing family – while preserving the historic character of the home.

Along with internal French doors flowing into the spacious new living area, new features include a built-in study space hidden behind a handmade large sliding door system, and a woodburner set in a tiled surround, creating a warm, inviting sanctuary. Tim is particularly proud of the handcrafted cedar window joinery, and the rimu panelling that was custom-made on-site to perfectly match the existing home and create a stunning, seamless look. A remarkable ceiling to the new veranda echoes the rimu floors. The handmade elements in the home demonstrate true expert craftsmanship.

Specialising in renovations, as well as architectural homes, Tim established TMT Construction after returning to Christchurch from Sydney with his young family in 2011. The boutique family business prides itself on consistently producing the highest quality work and strives to go above and beyond for the desired result. “At the end of the day, it’s all about keeping our clients happy, and giving them a home they love.”

For more information, visit www.tmtconstruction.co.nz or phone 03 355 3974 to have a chat about your next project.

 


 

A Home with Hygge: Fleetwood Construction


If the Danish term ‘hygge’ is defined as a quality of cosiness and comfortable conviviality that engenders a feeling of contentment or wellbeing, this Gold Award-winning home built by Fleetwood Construction has it, well, in bucketloads.

 

 

The home – a happy collaboration between the homeowners, Matt Gutsell of Sheppard and Rout Architects, and Fleetwood Construction – is the fourth Gold Award win in the Master Builders House of the Year competitions for Directors Sam and Charlotte Fleetwood, and is amongst the top 100 in New Zealand to get a Gold Reserve Award, putting it in the national finals for the competition later this year.

While it helps that one of the owners hails from Denmark, this home’s innate hygge is a reflection of the couple’s passion for the home and their detailed design choices, which included bringing light fittings back from Denmark. Feelings of home, comfort and welcome are encapsulated in the setting, exterior, and interior of the Governors Bay split-level design.

With the house as the stage, the view down Lyttelton Harbour to the heads leads a starry cast of features. “Matt did an amazing job of designing the home and maximising the view,” Sam says.

 

A stunning slender veranda acting as both viewing platform and outdoor hallway is fitted with attractive vertical metal privacy panels on rollers. “They look like a design feature but are actually practical for shade and wind protection,” Sam says.

The custom-made floating staircase leads you to the entrance of the home and in to the combined kitchen living area which reveals the amazing view. The chic kitchen shows great attention to detail and is a perfect design fit for the style of the home. “The island bench in matte black with a slim stainless steel bench top and modular detailing really draws you in, the hygge is here,” Sam says.

Sleek floor to ceiling sliding doors frame the living rooms’ view and again in the master bedroom, “you just don’t want to leave”.

Sam says skilled hill-builders Fleetwood Construction loves building architectural homes. “The team loves the attention to detail and craftmanship required.”

 

With Sam onsite every day overseeing the details, any challenges run smoothly and it gives clients confidence and the great service they deserve. “This home had eight different types of foundations and retaining walls, a 22-metre long steel frame and a 4.6-metre precast concrete panel, which all had to be fitted with precision. The access to the site made this challenging but the team totally nailed it. It was great to have this hard work and craftmanship recognised at the awards.”

With plenty of architectural masterpieces in the pipeline, Fleetwood Construction is looking forward to next year’s competition. “We work hard everyday to create Christchurch’s most personalised building experience.”

 


 

Putting the heart into home: Jim the Builder


The A-team that created this St Andrews Hill home love it when a plan comes together and the judges of the Master Builders House of the Year are in full agreement. The house has received not only a Gold Award in the ‘New Home $1.5-2 million’ category, but best home in the category also.

 

PHOTOGRAPHY: JAMIE ARMSTRONG

 

This striking house replaces the original 1938 bungalow, sadly written off by the earthquakes. With such wonderful memories of raising three children here, plus the unrivalled views, leaving this site was never an option for the client.

The task of bringing to life a home that could replace the original in its owners’ hearts fell to Jim Stenberg, Director of leading Canterbury building company Jim The Builder. Jim has been on board with the owners on this project right from the process of working through the options with the insurer.

A rebuild was in order and, while this is a spectacular home, it retains the spirit of the much-loved bungalow. “This is an elegant house but without pretention to grandeur – Nott Architecture has come up with an attractive simplicity of line that speaks for itself and is all about lifestyle,” say its very happy owners.

 

 

The house has been future-proofed to ensure the owners never have to move on. “Often people need to come off the hill as they age, but we never want to, so we have future-proofed by maximising access throughout.”

On the lower level, a large bedroom has a sleek but practical bathroom ensuite. “All the bathrooms are designed with absolutely level floors, space to move and wide access to showers and toilets,” Jim says.

Across the hall is the lift, which is located in the triple garage; compact yet easily holding a wheelchair, it provides access to the upper level.

The owners requested a show-stopping entry way and the floating staircase in solid American Blonde Oak, backlit by LED, fulfils this brief in spades. Hinting with their intrinsic beauty at the delights ahead, the stairs invite you up to a world of light and space.

 

The cantilevered upstairs living is oriented as a platform to take in the stunning view. The truly panoramic view takes in 270 degrees, from the Kaikoura Ranges to Mount Hutt, across the estuary and the city.

The owners say they “live around our kitchen”, and why wouldn’t you when it is oriented to the breathtaking view? Any cook could not help but be creative given the outlook for inspiration, working at the generous island bench with a large breakfast bar attached. The generous pantry behind holds a second sink and fridge, while a gallery of high windows runs the length of the house, capturing the sunrise. They can also be opened electronically to provide ventilation.

With an eye to future grandchildren, a study/TV space can be closed off, and with a nod to the past, the dining table is fashioned from beams of the original 1938 home.

 

A to-die-for and absolutely private west-facing balcony is accessed through glass doors, which can be slid right back so that the balcony becomes intrinsic to the living envelope.

The balcony can also be closed off to poor weather or for security by steel louvres, which can also be tilted for shade. The owners love this feature which “gives the front of the house a unique design”.

Jim’s favourite two features are the skillion roof which has been masterfully clad internally with cedar. It creates a harmonious flow from the exterior soffits, across the interior ceilings and then out to the opposing exterior soffit. “It brings such warmth to the house.”

“It also changes character at night,” say the owners, “when different wood tones come out, and it varies again depending on the lighting used”.

The other striking feature is the main entrance way, a true floating stairwell. This is a feat of engineering, architecture and most importantly, a bloody good builder, all collaborating to create this “spectacular piece,” Jim says.

 

 

The owners’ flair for design is nowhere more apparent than in the master bedroom walk-in-wardrobe, where a corner carousel for shoe display and storage really should be trademarked, and there is a clever fold-out ironing board for sprucing up clothes in situ. Under the heading of ‘how could you ever live without it’, a knee-height footrest is built into the shower.

 

A balcony runs the length of the upstairs bedrooms, with a secret door at the end which leads to the spa and sauna courtyard, in turn opening to the raised vegetable garden beds, and alcoves built into the house for a garden sculpture.
The dream of a forever house has been realised and when they sit in their cantilevered living room, looking at a view you could never get tired of, the owners feel as if they are “on holiday”.